Bibliografia Por lengua Por título


Título publicación: 


  Krokodil pod posteljo

Título original: 


  Krokodiloa ohe azpian

Autora: 


  Mariasun Landa

Ilustrador/a: 


  Psenica Kovacic

Traductor/a: 


  Barbara Pregelj

Editorial: 


  Malinc

Colección: 


 

Ańo 1Ş edición: 


  2012

Núm Pág: 


  76 p. 20x13 cm

Lengua original: 


  Gaztelania - Castellano - Spanish

Lengua de publicación: 


  Esloveniera - Eslovenio - Slovenian

Menciones y Premios recibidos: 


  Premio Antonio MŞ Labaien, 2002. - Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil, 2003. - Honour List of the IBBY (International Board on Books for Young People), 2006

Resumen: 

 

  Mariasun Landa je profesorica didaktike jezika na Univerzi Baskovske dežele, ucila pa je tudi na osnovnih šolah in šolah z baskovskim ucnim jezikom. Govorimo o avtorici, ki je diplomirala iz filozofije na pariški Sorboni in sije že od mladega želela postati pisateljica.

Landa je v poetskem smislu stremljiva avtorica, zato je za njeno literarno pot znacilna stalna želja po odkrivanju in raziskovanju novih literarnih oblik. Zelo ceni eksperimentiranje in liricnost, pa tudi intenzivnost in ritem, za njeno pisanje je znacilno, da je vsaka pove, vsak odstavek do milimetra natancno odmerjen, saj teži k odpravljanju površinskega in vsega kar ne dodaja novega pomena. Landa poudarja, da otroci doživljajo globoka obcutja (osamljenost, strah, sovraštvo, ljubezen....), a jih le stežka izrazijo. Prav to po njenjem mnenju predstavlja enega najvecjih izzivov mladinske književnosti: govoriti o cloveških in univerzalnih obcutjih na preporst nacin in v navidez enostavni obliki.